top of page

Anticonceptie

Het gebruik van anticonceptiemiddelen speelt een grote rol in de daling van het aantal tienermoeders in Nederland. Door de toename van de seksuele kennis via het internet, weten jongeren beter hoe zij met voorbehoedsmiddelen om moeten gaan en wat zij moeten doen als bijvoorbeeld het condoom is gescheurd of het meisjes de pil is vergeten te slikken. Bovendien gaan jongeren consequenter om met anticonceptiegebruik. 

Dat jongeren consequenter omgaan met anticonceptiegebruik gebeurt al vanaf wanneer de eerste geslachtsgemeenschap plaats vindt. Zo geeft 92% van de jongens en 94% van de meisjes aan een voorbehoedsmiddel te gebruiken bij de eerste geslachtsgemeenschap. Vaak is dat de pil, het condoom of Double Dutch, een combinatie van de pil en het condoom. 

De toename van het consequente anticonceptiegebruik onder meisjes, heeft te maken met de keuze voor een methode. Langwerkende methodes zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Zo is het aantal spiraalgebruiksters gestegen sinds 2012. Waarom kiezen meisjes nu sneller voor het spiraal? Dat heeft volgens projectleidster bij Rutgers, Nilüfer Gürses, simpelweg te maken met de laksheid van jongeren. "Bij de pil kan het wel eens gebeuren dat je hem vergeet of er gewoon slordig mee omgaat. De spiraal is dan meer betrouwbaar en verkleint zo de kans op een zwangerschap."

 

Daarnaast speelt de goede toegang tot anticonceptiemiddelen in Nederland een belangrijke rol. Je kunt snel even langs de supermarkt of een drogisterij om een pakje condooms te kopen. Maar zo kunnen meisjes tot achttien jaar ook gratis anticonceptiemiddelen krijgen. De pil wordt namelijk tot je achttiende vergoed door de zorgverzekering. Meisjes van 18 tot 21 jaar maken gebruik van hun eigen risico en zij hebben de keuzemogelijkheid om een middel te kiezen dat bij hun past. 

DEF_SOJ25e-8_ANTICONCEPTIE-RGB.jpg

🍆

🍑

🍆

🍑​

🍆

🍑

 

🍆

🍑

🍆

bottom of page