top of page

Kwetsbare doelgroepen

Met name jongeren van een Surinaams, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse afkomst hebben een grotere kans op een ongewenste zwangerschap. Uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ blijkt dat deze doelgroep minder kennis heeft over veilige geslachtsgemeenschap. Bij Surinaamse en Antilliaanse meisjes is het geen grote taboe meer en wordt het meer geaccepteerd. In de cultuur van Marokkaanse en Turkse meisjes zit dat heel anders. Bij Turkse en Marokkaanse jongeren komt seks vaak onverwachts, omdat er in hun cultuur geldt: geen seks voor het huwelijk. Hierdoor zijn jongeren niet altijd consequent met het gebruik van anticonceptie. Cora van Hal, van de organisatie Jong en Moeder, vertelt: “Als je in die cultuur zwanger raakt, dan kennen ze jou niet meer. Gelukkig weten meisjes de weg naar ons steeds beter te vinden.” Volgens Cora zijn ze op scholen alerter en helpen ze jongeren steeds beter op weg.

Onder asielzoekers is het aantal tienermoeders hoog. “Asielzoeker meisjes hebben een heel ander leven dan bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren die hier al een tijdje wonen”, vertelt Nilüfer van Rutgers. “Zij hebben geen toegang tot anticonceptiemiddelen tijdens hun vlucht.” Als de meisjes hier in Nederland aankomen is er weinig kennis over de middelen die hier beschikbaar zijn. Waar kunnen ze het halen? Weten ze wat het inhoudt? Rutgers is druk bezig met deze kwetsbare doelgroep te bereiken. Vorig jaar is de website zanzu.nl gelanceerd. “Hiermee willen we nieuwkomers bereiken, informeren en helpen”, vertelt Nilüfer. In vijftien verschillende talen is op deze website informatie te vinden over seksualiteit, anticonceptie en relaties. 

 

Meiden uit onstabiele gezinnen worden ook vaker doelwit van een vroege zwangerschap. Door huiselijk geweld of gescheiden ouders, hebben sommige meiden een expliciete kinderwens. Door het krijgen van een kindje hopen ze eindelijk iemand te hebben die bij hen hoort. Hierdoor voelen ze zich minder eenzaam.

bottom of page